Kuitupuun painomittauksessa käytettävät tuoretiheysluvut ovat aiemmin perustuneet joko Luonnonvarakeskuksen yleisiin muuntokertoimiin (kuormainvaakamittaus) tai otantamittauksilla määritettyyn tuoretiheyslukuun (tehdas- tai toimittajakohtaiset paino-otantakollektiivit).
Yleiset Luken muuntokertoimet kuvaavat keskimääräisiä tuoretiheyksiä kuukausitasolla ja perustuvat useiden vuosien aikana kerättyihin aineistoihin. Ne eivät huomioi kuitenkaan vuosien välisiä sääolosuhteiden muutoksia eivätkä mittauseräkohtaista varastointiaikaa.
Paino-otantamittausta käytettäessä tuoretiheysluku voi poiketa riippuen siitä, mille tehtaalle puutavaraerä toimitetaan ja mikä on tehtaan käytössä oleva kollektiivi ko. puutavaraerälle. Tuoretiheysluku määräytyy sen mukaan, mitä puukauppa- tai toimitussopimuksessa on sovittu mittausmenetelmäksi ja mahdollisesti myös sen mukaan, minne kyseinen mittauserä toimitetaan (otanta tehdas- tai toimittajakohtaista). Samasta varastosta lähtevät mittauserät ovat voineet siis saada erilaisen muuntokertoimen.
Pulpwood Online -palvelu ja uudet Luken tuoretiheysmallit mahdollistavat sen, että kuitupuun painomittaus ja siihen liittyvä tuoretiheyslukujen määritys voidaan toteuttaa toimijoiden ja mittausmenetelmien suhteen yhtenäisellä tavalla. Uudessa menettelyssä ko. mittauserän muuntokerroin (tuoretiheysluku) määritetään tuoretiheyden ennustemallien avulla ja malleja kalibroidaan yli tehdas- ja yhtiörajojen otantamittauksiin perusten.
Uusi menettely mahdollistaa Ilmatieteen laitoksen hilamuotoisen säädatan hyödyntämisen varastointiajan sääolosuhteiden määrityksessä ja sitä kautta tuoretiheyslukujen määrittämisen mittauserätasolla.