Luonnonvarakeskuksen uusia puutavaralajikohtaisia tuoretiheysmalleja voidaan käyttää painon ja tilavuuden välisissä muunnoissa käytettävien tuoretiheyslukujen määrittämiseen mitattaessa puutavaraa tehdasmittauksella tai kauko- ja lähikuljetuksen yhteydessä (mm. kuormainvaakamittaus).
Tuoretiheysmallit voidaan jakaa kahteen päätyyppiin:
- sääperusteisiin perusmalleihin ja
- mittausajankohtaan perustuviin yksinkertaistettuihin malleihin.
Kaikkia tuoretiheysmalleja kalibroidaan jatkuvasti otantamittausten perusteella. Perusmalleja voidaan käyttää, kun puutavarasta tunnetaan puutavaralaji, mittausajankohta, varastointiaika ja korjuukohteen tai varastointipaikan sijainti ja varastointiaikana vallinneet sääolosuhteet. Varastointiaikana vallinneet sääolosuhteet haetaan Ilmatieteen laitoksen palvelusta varastointiajan ja varastopaikan sijainnin perusteella.
Yksinkertaistettuja malleja voidaan käyttää, kun puutavarasta on tiedossa puutavaralajin lisäksi mittausajankohta, mutta yksi tai useampi mittauserään liittyvistä varastointia kuvaavista tiedoista (sijainti- tai varastointiaikatiedot) puuttuu.
Tuoretiheysmallit on laadittu viidelle puutavaralajille: mäntykuitupuu (Mäk), koivukuitupuu (Kok), kuusikuitupuu (Kuk), lahokuusikuitupuu (Lahokuusi) ja haapakuitupuu (Haapak) ja ne tuottavat puutavaran tuoretiheysluvun mittausajankohtana.
Menetelmän rajoituksena on, että mittauserien tulee olla puutavaralajipuhtaita. Puutavaralajikohtaisia tuoretiheysmalleja voidaan käyttää, kun puutavara sisältää enintään kymmenen prosenttia (10 %) toista puutavaralajia. Jos toisen puutavaralajin osuus on suurempi, puutavaran tuoretiheysluku voidaan muodostaa:
- määrittämällä puutavaralajien tuoretiheysmallien mukaiset tuoretiheysennusteet erikseen ja
- laskemalla tuoretiheysennusteista puutavaralajiosuuksilla painotettu keskiarvo.
Luken määräys:
Puutavaran tehdasmittauksen sekä kauko- ja lähikuljetuksen yhteydessä tehtävä mittaus käyttäen tuoretiheysmalleja (Luken määräys 1/2021, Liite 4, Luku 5)