Toimintamallin toteuttamiseksi on määritetty ja perustettu Pulpwood Online -laskentapalvelu, johon kuitupuun mittaajat voivat liittyä käyttäjiksi. Kuitupuun tehdasmittaajat ovat toimijoina paitsi laskentapalvelun keskeisiä käyttäjiä, myös laskentapalvelussa tarvittavan otantamittaustiedon tuottajia. Tavoitteena on ollut, että laskentapalvelu on myös muiden kuitupuuta painomittauksella mittaavien toimijoiden käytettävissä luovutus-, työ- ja urakointimittaukseen sekä varastojen hallintaan.
Palvelua käytetään toimijoiden tietojärjestelmistä integraatiorajapintojen ja käyttöliittymien avulla. Mittauserän tuoretiheyskysely on palvelun keskeisin toiminnallisuus. Kyselyt voidaan tehdä suoraan kuljetussovelluksesta, yhtiön metsäjärjestelmästä tai tehtaan vastaanottojärjestelmästä.
Tuoretiheysluvun määritys perustuu kuitupuutavaralajien (Mäk, Kuk, Lahokuusi, Kok, Haapak) tuoretiheyden sääperusteisiin ja yksinkertaistettuihin ennustemalleihin, jotka molemmat kalibroidaan otantamittaustietojen perusteella. Tukki- ja energiapuupuutavaralajeille tai tuontipuulle toimintamallia ja laskentapalvelua ei voi käyttää. Myöskään havukuitupuulle ei ole olemassa erillistä tuoretiheysmallia. Mikäli palvelua halutaan käyttää esim. mänty-kuusi -havupuutavaraerien tuoretiheyslukujen määrittämisessä, tuoretiheysluku lasketaan toimijan järjestelmässä männyn ja kuusen tuotetiheyslukujen keskiarvona painottaen tuoretiheyslukuja puulajien prosenttiosuuksilla ko. mittauserässä.
Mittauserä voi olla puutavarakuorman yksi nippu tai nipunosa. Se voi olla myös tienvarsi- tai terminaalivaraston puutavaraerä. Tuoretiheysluvun laskentaan perusmalleilla tarvitaan tiedot mittauserän puutavaralajista sekä varaston sijainnista, varastointiajan alkamis- ja päättymisajankohdasta (mittausajankohta). Laskennassa käytetään lisäksi säämuuttujia, jotka muodostetaan palvelussa Ilmatieteen laitoksen tuottamasta säädatasta mittauserän varastointipaikan ja -ajan perusteella. Jos jokin em. tiedoista puuttuu (puutavaralaji ja mittausajankohta tarvitaan aina), tuoretiheys lasketaan yksinkertaistetuilla malleilla. Tilavuus lasketaan laskentapalvelusta saadun tuoretiheysluvun ja mittauserän painon perusteella mittaajan omassa tietojärjestelmässä.
Periaatteena on, että mittauserät perustetaan palveluun ja tallennetaan sen tietokantaan. Tuoretiheyskyselyn voi tehdä myös perustamatta mittauseriä esimerkiksi kuormainvaakamittausta tai varastonhallintaa varten. Tällöin ko. mittauserä ei ole mukana otannassa. Tietovarastoon kertyvää mittauserien tietoa voidaan käyttää palvelun käyttömäärien sisäiseen seurantaan, mutta ei esimerkiksi yleiseen puutavaran mittauksen tilastointiin tai muuhun ulkopuoliseen tarkoitukseen.
Pulpwood Onlinen toinen keskeinen toiminnallisuus on otannan keskitetty ohjaus ja otantamittaustietojen hallinta. Otanta kohdistetaan tehtaille toimitettavaan puutavaraan yli yhtiö- ja tehdasrajojen. Otannassa voi olla mukana myös puutavara, joka kuljetetaan niihin terminaaleihin, joissa on otantamittausmahdollisuus. Otantojen arvonnat voidaan tehdaskohtaisesti tilapäisesti keskeyttää tarvittaessa, jolloin palvelu ei arvo ko. toimituksiin otantaeriä.
Otantamittausten kuukausittaiset tavoitemäärät lasketaan kullekin puutavaralajille asetetun mittaustarkkuusvaatimuksen mukaisesti. Kuukausittaiset tavoitemäärät jaetaan varastointiajan (alle tai yli 30 vuorokautta) mukaisiin ositekohtaisiin otantaerien tavoitemääriin. Niihin lisätään oletettu otantamittausten hylkäysprosentin mukainen lukumäärä.
Puutavaran maantieteellistä alkuperää käytetään otannan osittamisessa mänty-, kuusi- tai koivukuitupuun perusmalleilla, mikäli niiden mittaustarkkuus ei ole hyvällä tasolla ja siinä havaitaan olevan alueellista eroa. Toistaiseksi mittaerot eri alueiden välillä eivät ole olleet tilastollisesti merkitseviä. Jos kuitenkin ko. puutavaralajien tuoretiheydessä todetaan seurannassa alueellisesti merkittävää eroa, voidaan perusmallin alueellinen kalibrointi ottaa käyttöön. Alla olevassa kuvassa on havainnollistettu, mitkä mallit ovat kulloinkin käytettävissä.
Mittauserän tuoretiheyskyselyn vastauksessa laskentapalvelusta tulee tieto, onko jokin kuorman nipuista tai osanipuista arvottu otantamittauseräksi. Jos kysely tehdään kuljetusvaiheessa, tieto välittyy metsäyhtiön tehdasvastaanoton tietojärjestelmään toimitusten ennakkotietosanomassa. Otantamittauserät mitataan kuitupuun vastaanottopaikoilla nykyiseen tapaan. Ne voidaan tehtaalla myös hylätä, jos mittausta ei voida syystä tai toisesta tehdä. Otantamittaustiedot lähetetään vastaanottojärjestelmistä Forest Hub -sanomanvälityspalvelun kautta laskentapalveluun, jossa tarkistetaan tietojen oikeellisuus ja tallennetaan tiedot PWO:n tietokantaan.