Mittauserälle asetetut vaatimukset
Mittauserä voi olla puutavarakuorman yksi nippu tai nipunosa. Se voi olla myös tienvarsi- tai terminaalivaraston puutavaraerä. Tuoretiheydet voidaan määrittää PWO-palvelussa lähtötiedoiltaan kaikille mittauserille, joista tiedetään vähintään puutavaralaji ja mittauksen ajankohta. Perusmalleilla (sääperusteiset ennustemallit) laskettaessa tarvitaan lähtövaraston sijaintitiedot (koordinaatit tai kunta) sekä varastointiajan alkamis- ja päättymispäivä (yleensä punnituspäivä). Ilman niitä palvelu laskee tuoretiheydet yksinkertaistetuilla ennustemalleilla puutavaralajin ja mittauksen ajankohdan perusteella.
Mittauserän tiedot välitetään laskentapalveluun tuoretiheyskyselysanomissa. Palvelu tarkistaa osan tiedoista ja lähettää virheviestin, jos jokin pakollisista tiedoista puuttuu tai tiedoissa on virheitä. Muutoin toimija vastaa itse tietojen oikeellisuudesta.
Määritettäessä mittauserän tuoretiheyttä PWO-palvelussa, tulee seuraavien mittauserien mittaukselle asetettujen vaatimusten täyttyä:
- Mittauserä koostuu yhdestä nipusta tai osanipusta, joka on ominaisuuksiensa (puutavaralaji, varastointiaika, lähtövaraston sijainti/alue) osalta yhteneväinen.
- Menetelmällä mitattavien mittauserien tulee olla puutavaralajipuhtaita
- toista puutavaralajia sallitaan maksimissaan 5 %
- Pohjois-Suomessa sallitaan kuitenkin mänty- ja kuusikuidulla maksimissaan 10 % toista havupuutavaralajia
- kaupan osapuolet voivat sopia myös muista rajoista.
- Mittauserät tulee pitää erillään toisistaan, mikäli mittaustulosta käytetään työ-, urakointi- tai luovutusmittauksessa.
- Mikäli puutavaranipussa on useita osanippuja, tuoretiheys määritetään osanippukohtaisesti. Tällöin osaniput on pidettävä erillään esim. kuormainvaakamittauksella.
Varastointiajan määritys
Varastointiaika määritetään toimintamallissa alkavaksi pääsääntöisesti yhtäjaksoisen hakkuun aloitusajankohtana. Hankintakaupoissa varastointiaika alkaa kuitenkin siitä päivämäärästä, kun mittauserä on ilmoitettu olevan kuljetusvalmiudessa tienvarressa, mikäli tarkempaa tietoa hakkuun aloitusajankohdasta ei ole saatavilla. Mittaava yhtiö on näissä tapauksissa vastuussa varastointiajan oikeellisuudesta. Koneellisesti tehdyissä hankintakaupoissa hakkuun aloitusajankohta pitäisi olla helposti jäljitettävissä ja sähköisesti todennettavissa. Varastointiaika päättyy punnitushetkeen, joka voi olla joko puutavaran kuljetusvälineeseen lastauksen tai vastaanottopaikassa tehtävän punnituksen ajanhetki.
Varastointiaika alkaa yhtäjaksoisen hakkuun aloitusajankohdasta ja päättyy mittauserän punnitushetkeen. Varastointiaika voi olla erilainen riippuen siitä, missä vaiheessa logistiikkaketjua tuoretiheys halutaan määrittää ja mitä puukauppasopimuksessa on sovittu mittausmenetelmäksi.