Pulpwood Onlinessa jokaiselle puutavaralajille on asetettu tarkkuusvaatimus (suurin sallittu poikkeama), johon tuoretiheyden määrityksessä tulisi minimissään päästä, jotta puutavaranmittauslain asettama mittaustarkkuusvaatimus täyttyy. Mikäli seurannan perusteella mittaustarkkuusvaatimus ei täyty tai otantamäärät jäävät mittaustarkkuusvaatimuksen mukaisesta otantatavoitteesta, on ryhdyttävä omavalvontaa koskevan ohjeen mukaisiin toimenpiteisiin.
Palvelun käyttöönottovaiheessa tarkkuusvaatimus on asetettu
- 1,5 %:iin mänty-, kuusi- ja koivukuitupuulle ja
- 3,0 %:iin haapakuitupuulle ja lahokuuselle.
Käytännössä operatiivisessa toiminnassa tulisi pyrkiä siihen, että mittaero olisi mahdollisimman lähellä nollaa ja että systemaattista virhettä ei pääse syntymään pidemmällä aikavälillä.
Mikäli viikoittaisessa seurannassa omavalvontaraportilla oleva mittaero malleilla lasketun ja mitatun tuoretiheyden välillä on pienempi kuin tuoretiheydelle asetettu tarkkuusvaatimus ja mittaero on tilastollisesti merkitsevä, otannan ohjaukseen tai tarkkuusvaatimuksiin ei ole tarvetta tehdä muutoksia. Kuitenkin, jos mittaero on pidempään saman suuntainen ja lähellä sallitun tarkkuusvaatimuksen ylärajaa, on harkittava korjaavia toimenpiteitä systemaattisen virheen poistamiseksi.
Jos viikoittaisessa seurannassa omavalvontaraportilla oleva mittaero malleilla lasketun ja mitatun tuoretiheyden välillä ylittää tuoretiheydelle asetetun tarkkuusvaatimuksen jollakin puutavaralajilla ja ero on tilastollisesti merkitsevä, on selvitettävä, mistä ero johtuu ja mitä toimenpiteitä vaaditaan, jotta asetettuun tarkkuusvaatimukseen päästään jatkossa. Jos poikkeama on hetkellinen ja siihen on selkeä syy, ei ole tarvetta toimenpiteille. Jos taas poikkeama on pysyvä, on selvitettävä, mistä se voi johtua ja tehtävä ehdotus asian korjaamiseksi.
Mikäli viikoittaisessa seurannassa omavalvontaraportilla oleva mittaero malleilla lasketun ja mitatun tuoretiheyden välillä ylittää tuoretiheydelle asetetun tarkkuusvaatimuksen jollakin puutavaralajilla, mutta mittaero ei ole tilastollisesti merkitsevä, on varmistettava, että otantamäärä on riittävä. Jos otantamäärä on jäänyt alle tavoitteen, on selvitettävä syy, mistä se johtuu ja tehtävä korjaavat toimenpiteet.
Palvelun pääkäyttäjä voi hetkellisesti kasvattaa otantamäärää tietyllä puutavaralajilla otannan kasvatusprosentilla ko. mittauskuukauden aikana, jos siihen nähdään tarvetta ja on perusteltu syy. Tästä on informoitava metsäyhtiöiden pääkäyttäjiä. Pysyvämmät muutokset ja päätökset mittaustarkkuusvaatimuksiin ja alueelliseen otantaan siirtymiseen liittyen vaativat metsäyhtiöiden pääkäyttäjien ja asiantuntijoiden kuulemista ja päätösehdotuksen viemistä kehittämisryhmään sekä ohjausryhmään.
Kokonaisotantatavoite kuvaa tavoitteellista otantamäärää, joka tiettynä ajanjaksona – yleensä kuukauden aikana – tulisi hyväksytysti mitata, jotta järjestelmään asetettu lain mukainen tarkkuusvaatimus ko. puutavaralajin tuoretiheyden osalta saavutetaan. Mikäli kaikkien arvottujen otantojen lukumäärä (puutavaralajeittain ja ositteittain) on yliotantaprosentin verran suurempi kuin kokonaisotantatavoite,toimii otannan arvonta oikein. Mikäli lukumäärä jää pienemmäksi, on selvitettävä mistä ero johtuu ja tehtävä tarvittavat korjaavat toimenpiteet otannan arvontaan.
Mikäli mitattujen ja hyväksyttyjen otantojen lukumäärä jää alle kokonaisotantatavoitteen, on selvitettävä, miksi tavoitteesta jäädään ja pohdittava yliotantaprosentin kasvattamista niiden puutavaralajien osalta, joissa ongelma on havaittu. Vastaavasti, jos kokonaistoteumaprosentti on yli 100 % ja ilmiö on pysyvä, on harkittava yliotantaprosentin pienentämistä.
Hylätyt otantamittaukset –raportilla näkyy hylättyjen otantamittausten lisäksi tieto mittaamattomien otantojen lukumäärästä eli otannoista, joita ei ole vielä joko ehditty mittaamaan, joille ei ole annettu hylkäyssyykoodia tai jotka ovat jotenkin muuten kirjautuneet mittaamattomiksi. Mittaamattomia otantoja voi palvelussa olla jonkin verran, jos otantaa ei ole ehditty mitata. Mikäli mittaamattomiksi kirjautuvia otantoja on suuri määrä, tulee syyt selvittää ja tehdä tarvittavat korjaustoimenpiteet.