Palvelun pääkäyttäjä vastaa palvelun toimivuudesta, otannan ohjausparametreista ja niiden säätämisestä sekä tarvittaessa määrittää parametrien arvot ja niiden muutokset yhteistyössä kehittämisryhmän kanssa. Hän seuraa tuoretiheysennusteiden mittaustarkkuutta ja otannan toteutumista säännöllisesti (päivittäin/viikoittain) ja tekee tarvittavat muutokset ja muutosehdotukset otannan ohjaukseen. Pääkäyttäjä toimittaa myös kuukausiraportit palvelun käyttöä seuraavalle kehittämisryhmälle sekä virallisille mittaajille. Mikäli laskentapalvelun toiminnassa havaitaan ongelmia, puututaan niihin välittömästi.
Tarvittaessa pääkäyttäjä voi koostaa tietokannasta erillisiä raportteja koko palvelua koskien tai yhtiö- ja vastaanottopaikkakohtaisesti. Metsäyhtiöiden pääkäyttäjät sekä muut metsäyhtiöiden käyttäjät näkevät vain oman yhtiönsä tiedot ja voivat koostaa raportteja oman yrityksensä osalta palveluun asetettujen käyttöoikeuksien puitteissa. Metsäyhtiöt näkevät myös kokonaiskuvan palvelusta eli voivat muodostaa PWO-käyttöliittymästä raportteja koko palvelu yhteensä -valinnalla.
Mikäli otannan ohjauksen parametreihin joudutaan tekemään muutoksia esim. pääkäyttäjän toimesta, lähettää palvelu automaattisesti metsäyhtiöiden pääkäyttäjien sähköposteihin siitä ilmoituksen. Tehdyt muutokset tallentuvat myös järjestelmän lokitietoihin. Metsäyhtiön pääkäyttäjä seuraa mittaustarkkuuden toteutumista ja vastaa palvelun otannan toteutumisesta oman yhtiönsä puolesta. Metsäyhtiön käyttäjillä on pääsy raportointityökaluun. Palvelun pääkäyttäjän tehtäviä omavalvonnan ja otannan ohjauksen osalta on havainnollistettu alla olevassa taulukossa.
Palvelun pääkäyttäjän omavalvonnan ja otannan ohjauksen tehtävät
Toimenpiteet päivittäin
- Otannan ohjauksen ja palvelun toimivuuden tarkistaminen – otantamittauserien kertyminen kaikkiin ositteisiin
- Mahdollisiin häiriöihin puuttuminen
Toimenpiteet viikoittain
- Omavalvontaraporttien tarkastelu puutavaralajeittain
- Tarvittavat toimenpiteet otannan ohjauksen osalta
Toimenpiteet kuukausittain
- Tuoretiheyden määrityksen tarkkuus kuukausittain (erilaisilla aikaväleillä) perusmallit – kooste omavalvontaraporteista.
- Otantamäärien toteumaraportin ja hylkäyssyiden tarkastelu palvelu yhteensä ja yhtiöittäin
- Erikseen pyydettävät tarkastelut koko palvelu vs. yhtiöittäin/vastaanottopaikoittain – kehittämisryhmän pyynnöstä
Toimenpiteet kvartaaleittain (kehittämisryhmän kokouksiin)
- Raportit kehittämisryhmälle / viralliselle mittaajalle
- Tuoretiheyden määrityksen tarkkuus kuukausittain – kooste omavalvontaraporteista
- Otantamäärien toteuma kuukausittain ja hylkäyssyiden tarkastelu – koko palvelu ja niiden kehitys edeltävän vuoden osalta
- Tehdyt toimenpiteet otannan ohjauksen osalta ja niiden mahdolliset vaikutukset
- Mahdolliset toimintahäiriöt palvelun toiminnassa / otannan toteutuksessa / säädatan saatavuudessa
Toimenpiteet vuosittain
- Vuosiraportin koostaminen – vastaavat tiedot kuin neljännesvuosittain toimitettavat raportit, mutta edeltäneen vuoden ajalta ja vertailu aiempiin vuosiin
- Lisäksi otantamäärien toteuma metsäyhtiöittäin ja palvelussa yhteensä, vertailu aiempiin vuosiin.
- Kustannusjaon perusteiden koostaminen
- Sertifkaattien uusiminen
Toimenpiteet tarpeen mukaan
- Otannan ohjauksen parametrien ja lähtöarvojen säätäminen (konsultoi tarvittaessa metsäyhtiön pääkäyttäjiä)
- Siirtyminen yleiskalibroinnista aluekalibrointiin ja päinvastoin (kehittämisryhmän ehdotuksen ja ohjausryhmän päätöksen mukaisesti)