Sekä perusmallit että yksinkertaistetut tuoretiheysmallit ovat ns. sekamalleja eli niiden tuottamat ennusteet ovat mallin kiinteän osan ja satunnaisosan ennusteiden summia.
- Mallin kiinteä osa tuottaa tuoretiheyden odotusarvon.
- Satunnaisosaa käytetään mallin kalibrointiin siten, että tuoretiheysmallilla määritetyt tuoretiheysluvut saadaan kyseisen puutavaralajin ja ajankohdan mukaiselle todenmukaiselle tasolle.
Mallin kiinteän osan muuttujat, joilla tuoretiheyttä selitetään, perustuvat mittausajankohtaan (WEEK), varastointiaikaan (STORAGE) ja varastointiajalle laskettuihin säämuuttujiin (esim. TS tehoisa lämpösumma, TEMP keskilämpötila, RAINFALL sadesumma).
Koska kiinteän osan ennuste riippuu perusmallien tapauksessa mittauserään liittyvistä varastointiaika- ja säämuuttujien arvoista, jo siinä, ilman kalibrointia, tulee osittain otetuksi huomioon muun muassa alueittainen ja vuosien välinen sääolosuhteiden vaihtelu.
Tuoretiheyslukujen todenmukainen taso varmistetaan otantaan perustuvalla tuoretiheysmallien kalibroinnilla eli mallin satunnaisosan ennusteen lisäämisellä kiinteän osan ennusteeseen. Mallin satunnaisosa ja sen suuruus määritetään otantaerien mittaushavaintojen perusteella, kts. mallin kalibrointi.
Yksityiskohtaisemmin tuoretiheyden ennustemallit ja niiden kalibrointimenettely on kuvattu oheisessa tutkimusartikkelissa:
- Repola J, Heikkinen J, Lindblad J (2021) Pulpwood green density prediction models and sampling-based calibration. Silva Fennica vol. 55 no. 4 article id 10539 sekä
- Luonnonvarakeskuksen määräyksessä puutavaran mittaukseen liittyvistä yleisistä muuntoluvuista.