Tuoretiheyslukujen kalibrointiin tarvittavien otantaerien määrä lasketaan puutavaralajeittain automaattisesti Luonnonvarakeskuksen algoritmilla (R-ohjelmakoodi), joka on integroitu osaksi PWO-palvelua. Otanta kohdistetaan kaikkeen painomitattavaan puutavaraan puutavaralajeittain. Otannan perusjoukkona ovat esim. mäntykuiduilla kaikki painomittauksella mitattavat ja tehtaalla vastaanotettavat puutavaraerät. Alueellisten mallien osalta otanta kohdistetaan ko. alueen painomitattavaan puutavaraan.
Tavoitteellinen otantamäärä ko. kalenterikuukaudelle ja puutavaralajille lasketaan tuoretiheyden toteutuneen hajonnan (historia-aineistosta) ja tavoitteeksi asetetun mittaustarkkuusvaatimuksen perusteella. Vastaanotettava puumäärä ei siis vaikuta arvottavien otantamittauserien lukumäärään.
Palvelun käyttöönottovaiheessa otantamäärien laskennassa on käytetty mittaustarkkuusvaatimuksena:
- Mänty-, kuusi- ja koivukuidulla 1,5 % ja
- Haapakuidulla ja lahokuusella 3,0 %.
Puutavaralajikohtainen otantaerien kuukausitavoite jaetaan (kiintiöidään) alle ja yli kuukauden varastoituihin otantaeriin varastointiajan pituuden perusteella. Varastoidun puun osuuksien ja keskimääräisen tuoretiheyden lähtöarvoina palvelun käyttöönottovaiheessa on käytetty Luonnonvarakeskuksen toimittamia lukuarvoja, jotka perustuvat mallien laadinnassa käytettyyn tutkimusaineistoon vuosilta 2013–2020. Jatkossa varastoidun puun osuudet ja keskimääräinen tuoretiheys lasketaan palveluun tallennetuista mittauseristä.
Tarkkuusvaatimuksen, puutavaralajin ja mittauskuukauden vaikutus otoskokoon
Tarkkuusvaatimus asetetaan puutavaralajeittain ja tarvittava otoskoko vaihtelee kalenterikuukauden ja vuodenajan mukaan. Kesällä tuoretiheyden hajonta on suurinta, jolloin myös otantamittauseriä tarvitaan enemmän. Alla olevassa kuvassa on havainnollistettu kuukausittain tarvittavaa otoskokoa mäntykuitupuulla eri tarkkuusvaatimuksilla. Tarkkuusvaatimuksen kasvaessa myös tarvittavien otantaerien määrä kasvaa. Sitä seuraavassa kuvassa on havainnollistettu puolestaan tarvittavaa otoskokoa puutavaralajeittain tarkkuusvaatimuksen ollessa 2 %. Lahokuusella tarvittavien otantaerien määrä on suurin, koska puutavaralajin tuoretiheyden hajonta on suurempaa kuin muilla puutavaralajeilla.