Kuitupuun tuoretiheyden ennustemallit ovat muuttujiensa suhteen lineaarisia regressiomalleja, joilla ennustetaan kuitupuun tuoretiheys mittausajankohtana. Puutavaralajikohtaisissa ns. perusmalleissa selittäjinä käytetään erilaisia varastointiaikaan perustuvia jatkuvia muuttujia sekä puutavaran varastointipaikan (maantieteellinen alkuperä) säähavaintoihin perustuvia säämuuttujia. Valtakunnalliset perusmallit on laadittu viidelle puutavaralajille: mäntykuitupuu (Mäk), koivukuitupuu (Kok), kuusikuitupuu (Kuk), lahokuusikuitupuu (Lahokuusi) ja haapakuitupuu (Haapak) ja mallit tuottavat mittauseräkohtaisia tuoretiheyslukuja.
Puutavaraerän tuoretiheysennuste (kg/m3) määritellään käyttämällä paikallisia varastointiajan säähavaintotietoja.
Näiden lisäksi mäntykuitupuulle (Mäk), koivukuitupuulle (Kok) ja kuusikuitupuulle (Kuk) on laadittu alueelliset tuoretiheysmallit, jossa puutavaran maantieteellistä alkuperää selitetään luokkamuuttujilla. Maantieteellisiä suuralueita on viisi. Käytettäessä alueittaisia tuoretiheysmalleja, myös kalibrointi tapahtuu suuralueittain. Sekä koko maahan kalibroitavien että alueellisten tuoretiheysmallien kertoimet selitteineen on esitetty Luken määräyksessä.
Koko maahan kalibroitavat perusmallit
Koko maahan kalibroitavien puutavaralajikohtaisten (Mäk, Kuk, Kok, Lahokuusi, Haapak) tuoretiheysmallien (perusmallit) muuttujat ja muuttujakohtaisten parametrien arvot on esitetty Luken määräyksen taulukossa 30.
Alueittain kalibroitavat perusmallit
Alueittain kalibroitavien puutavaralajikohtaisten (Mäk, Kuk, Kok) tuoretiheysmallien (perusmallit) muuttujat ja muuttujakohtaisten parametrien arvot on esitetty Luken määräyksen taulukossa 31 ja aluejako (A-E) liitteessä 4B.
Mallien muuttujien selitteet löytyvät Luken määräyksen taulukosta 33.