Keskeisimmät puutavaraerän tuoretiheyteen vaikuttavat tekijät tutkimuksen mukaan olivat puutavaralaji, vuodenaika (mittausajankohta) ja varastointiajan kesto sekä varastointiaikana vallinneet sääolosuhteet. Maantieteellisellä alkuperällä ei tutkimuksen perusteella ollut merkittävää vaikutusta tuoretiheyteen silloin, kun varastointiaika ja sääolosuhteet otettiin huomioon. Mikäli PWO:n käytön aikana tulee esille alueellisia eroja, on mahdollista käyttää alueittain kalibroitavia perusmalleja.
Mittausajankohdan ja varastointiajan vaikutusta tuoretiheyteen on havainnollistettu seuraavissa kuvissa. Tuoretiheys on suurimmillaan talvella ja pienimmillään heinä-elokuussa. Lisäksi tuoretiheyden taso vaihtelee vuosittain vallinneiden varastointi- ja sääolosuhteiden mukaan. Varastointiajan kasvaessa tuoretiheys puolestaan pienenee ja tuoretiheyden hajonta kasvaa.
Kuitupuun tuoretiheyden vaihtelu varastointiajan funktiona. Varastointiajan kasvaessa tuoretiheys pienenee ja tuoretiheyden hajonta kasvaa. Kuva © Jari Lindblad / Luke