Tuoretiheyden ennustemallien toimivuutta ja luotettavuutta selvitettiin erillisen testiaineiston avulla. Tätä varten kerättiin paino-otantamittausaineisto vuosilta 2019 ja 2020. Tavoitteena oli selvittää, mihin tarkkuuteen tuoretiheyden määrityksessä päästään eri puutavaralajien uusilla tuoretiheysmalleilla suhteessa muihin tuoretiheyden määritysmenetelmiin, kuten perinteiseen kuormainvaakamittaukseen (Luken tuoretiheystaulukot) ja paino-otantamittaukseen.
Seuraavissa taulukoissa on esitetty ennustevirheen suhteellinen keskihajonta (rRMSE), % laskentatavoittain vuosina 2019 ja 2020:
- Kalibroimattomat tuoretiheysmallit
- Kalibroidut tuoretiheysmallit (perusmallit)
- Kalibroidut yksinkertaistetut tuoretiheysmallit
- Tehdaskohtainen liukuva keskiarvo (nyk. menettely paino-otantamittauksessa)
- Tuoretiheystaulukot (nyk. menettely kuormainvaakamittauksessa)
Uudet tuoretiheyden ennustemallit tuovat selkeän parannuksen mittauseräkohtaisen tuoretiheysluvun määritykseen. Paras tuoretiheyden mittaustarkkuus on saavutettu kalibroiduilla sääperusteisilla ennustemalleilla. Myös yksinkertaistetuilla malleilla saavutetaan parempi mittaustarkkuus kuin perinteisillä Luonnonvarakeskuksen tuoretiheystaulukoilla.
Alla olevassa kuvassa on havainnollistettu kalibroitujen ja kalibroimattomien tuoretiheysmallien tuoretiheyden keskiarvojen viikoittaisia keskiarvoja suhteessa otantaerien perusteella määritettyyn tuoretiheyteen. Kalibroitu tuoretiheyden ennustemalli noudattelee varsin hyvin todellisia mittaushavaintoja.